Skriv dit eget teatermanuskript

Manus Windows-suite til at skrive dit eget teatermanuskript.

Skriv dit eget teatermanuskript

Hvis du tænker på at skrive dit eget teatermanuskript, bør du kigge nærmere på min programsuite Manus.

Eftersom jeg selv har skrevet en del teatermanuskripter gennem årene, fik jeg mod på at lave et program, som kunne hjælpe med mange af de udfordringer man har som forfatter.

Derfor gik jeg i gang med at lave Manus-suiten.

Manus ligner ikke så mange andre Windows-programmer (eller 'apps'), men formålet med Manus er at gøre det så nemt og tydeligt som muligt, når man skal skrive replikker m.m. i et teatermanuskript. Når alt kommer til alt drejer det sig om skrive tekst. Men du kan hele tiden se, hvordan sider og tekst bliver formateret, mens du arbejder.

Som udgangspunkt skal du blot oprette roller og derpå skrive selve manuskript-delen med replikker og sceneanvisninger uden at tænke på formatering af siderne og nummerering af akter og scener. Når det er gjort, kan du vælge og formatere forside, indekser og evt. andre startsider. Til sidst kan du danne den færdige fil, som sendes til MS Word, hvor du kan gemme indholdet i Word-format og PDF-format. Du kan også udtrække manuskriptet uden sideskift og sidst men ikke mindst kan du udtrække manuskriptet i CSV-format, som kan bruges i Dansk Teaterforlags smarte online-løsning (skulle du være så heldig, at forlaget vil udgive dit manuskript).

Manus er indrettet til, at du kan arbejde kun i 1 sprog - dansk eller engelsk - eller du kan vise begge sprog samtidig til brug for oversættelser.

De tre vigtigste ting, du skal vide, er:

  1. Manus er kun til Windows. Virker fint til og med Win 10, Win 11 mangler jeg stadig at teste.
  2. Manus kræver en skærm på mindst 1920 x 1080 pixels.
  3. MS Word skal være til stede på pc'en for at kunne danne og udskrive det endelige manuskript.

Derudover vil jeg ikke komme ind på alle de funktioner, som Manus har. Download og læs manualen.


Herunder kan du se indholdet af tekstfilen Laes-mig.txt, og derefter følger links til download af programmet. m.m.
Hvis du vil vide mere om Manus, før du henter programmet, kan du hente manualen, hvor du kan læse om alt det, som Manus kan gøre og hjælpe dig med, når du skriver dit manuskript.


Installation af Windows program-suiten Manus
'Manus' er en program-suite, der kan gøre alt omkring skabelse af teater-manuskripter, både til print på A4-papir og til udtræk i forskellige formater.

Manus-suiten er kun til brug under Windows. Den kræver en skærm på mindst 1920x1080 pixels, og MS Word skal være til stede på pc'en for at danne de endelige manuskripter.

Manus-suiten har to arbejdsformer:
Redigering, som bruges til oprette manuskripter fra grunden, og
Konvertering, som er indrettet til lette arbejdet med at omdanne et eksisterende manuskript i rent tekstformat til Manus-format.

Under begge arbejdsformer kan man starte funktionen til bl.a. udtræk af manuskriptet i CSV-format, som bruges af Dansk Teaterforlags online-program.

Sammen med denne tekstfil skulle gerne være to filer:
Manus.zip
Manus-Manual.pdf

Manus-Manual.pdf kan læses direkte med Adobe Acrobat, så man kan få en idé om, hvad Manus-suiten går ud på.
Kig venligst i den, før du går videre. Alle linjer i indholdsfortegnelsen er link til teksten og alle indeksoverskrifter i teksten er link tilbage til indholdsfortegnelsen.

Installation af Manus fra Manus.zip:
Vælg en mappe under fx. Dokumenter og udpak filen. Den danner er undermappe ved navn 'Manus', som indeholder alle filer til program-suiten, inkl. nok en kopi af Manus-Manual.pdf.
I mappen 'Manus' startes programmet Manus.exe.

Det kan anbefales, at man laver en genvej til Manus.exe og flytter genvejen til Skrivebordet, så man kan starte Manus-programmet direkte derfra.
Manus arbejder kun i sin egen mappe og diverse dannede undermapper.

Fortryder man installationen, slettes mappen 'Manus', inkl. evt. dannede undermapper. Programmerne laver ingen ændringer eller tilretninger i Windows.

God fornøjelse med Manus
Jens E. Hansen
December 2022.


Download Manus

Download Manus Windows-suite inkl. manual som ZIP-fil

Download manual til Manus Windows-suite som PDF-fil

Download Laes-mig.txt

Alle tre download starter i nyt vindue, som evt. skal lukkes efter download.

Skriv dit eget teatermanuskript med Manus