Tommelise
Frit efter H.C. Andersens eventyr
Forestillingen er uhyre familievenlig. Vi har forsøgt at visualisere H.C. Andersens ofte snørklede logik (og ekstreme mangel på samme) med så megen humor som muligt, så der er noget at more sig over for både voksne og børn (fra 4 år).
Der kræves et ensemble på 15-20 aktører, meget gerne suppleret med statister. Rollerne kan spilles af såvel voksne som børn.
Forestillingen varer 2 x 50-55 min og mange scener kan spilles uden kulisser eller med enkle sætstykker.
Til gengæld vil det være et hyperplus, hvis man anstrenger sig med kostumerne. Det er mest dyr og fabelvæsener det drejer sig om, men vi foreslår, at man, fremfor dyrekostumer, lader de fleste medvirkende udklæde i tøj fra det bedre borgerskab i 1850erne, mens dyretrækkene kan fremgå af sminke, hår, attituder, gebærder eller...
Om teksten
Den gode Hr. Andersen var ikke til sinds at besøge Det Kongl. Bibliotek for at undersøge om tulipaner kan vokse af bygkorn eller sikre sig, at der virkelig findes hvide fluer. Den slags er jo hverdagskost i eventyr.
Dermed er stilen lissom lagt, og vi har valgt at lade Hr. Andersen få det meste af sin vilje, hvad angår disse ... uregelmæssigheder ... i naturens orden.
Men - ... når han skriver een sætning om at fiskene hjalp Tommelise fri, så er vi altså nødt til at lave en hel scene - og en sang - derom!
Og sådan er det hele vejen igennem denne morsomme bearbejdning af det elskede eventyr.
Om handlingen i Tommelise
Svalen og Oldenborren møder hinanden og sludrer om dengang den fæle tudsemor ville have sin søn gift med en lille menneskepige. Svalen afslører, at den forlængst har fortalt historien til en mand inde i staden, og han skrev det hele ned, så andre også kan lære af den.
Historien handlede om:
En kone vil så gerne have sig et lille barn. Dertil køber hun et bygkorn af en heks. Kornet bliver i løbet af natten til en tulipan. Inde i tulipanen sidder en lillebitte pige på en grøn stol.
Pga størrelsen døbes hun straks Tommelise, og en masse dyr er med til fejre hendes fødselsdag.
Om natten kommer en tudse ind gennem en sprukken rude. Hun bliver så glad ved synet af den lille pige, at hun tager hende med hjem - med seng og det hele - for at hun kan blive gift med tudsens søn.
Det ønsker Tommelise ikke, og selv om Tudsemor går i gang med forberedelserne, pønser pigen på flugt.
Da hun anbringes på et åkandeblad for ikke at rende fra pladsen, får de flinke (og mindre flinke, måske snarere sultne) fisk medlidenhed med hende, og da sommerfuglen tilbyder at trække pigen mod fjerne egne, gnaver gedden åkandestilken over.
Således sejles der ned ad åen. Indtil en oldenborre kommer susende og tror Tommelise er en pyntegenstand. Oldenborren undskylder sin fejltagelse og tilbyder at hun kan bo hos ham, indtil hun ved, hvor hun vil rejse hen. Oldenborrens familie er absolut ikke interesseret i at have sådan et menneskevæsen boende, så de protesterer vildt - ikke mindst over, at pigen slet ikke spiller tennis! Oldenborren beklager sin families attityde, men kan kun ledsage Tommelise tilbage, hvor han mødte hende.
Heldigvis møder hun nu Pindsvinet, som med glæde overlader hende sin hule om natten, hvor den alligevel luffer rundt for at spise. Men da vinteren kommer, skal Pindsvinet i hi, og Tommelise må vandre ud i den bidende kulde.
Ved en stubmark ser hun en lille dør. Hun banker på. Fru Markmus lukker op og forbarmer sig straks over den lille pige. Da det viser sig, at Tommelise elsker at synge og fortælle eventyr, er det bare endnu bedre.
Musemor præsenterer Tommelise for sin nabo, Hr. Muldvarp. Straks foreslår hun ligeledes, at det må være det perfekte parti for Tommelise. Muldvarpen er mere optaget af den svale, som er faldet død ned i dens allernyeste underjordiske(!) gang. Tommelise finder ned til den "døde" svale, og heldigvis er den blot faldet bevidstløs omkuld, ikke død. Tommelise og musebørnene passer den syge svale vinteren over og den kommer sig fint. (Ellers kunne den jo heller ikke fortælle denne historie...)
Svalen forlader gangen til foråret, men den lover at komme forbi hver dag, så de kan synge for hinanden.
Tommelise bliver hos musene hele vinteren og da foråret kommer, mener Fru Markmus, at pigen skal tilbringe sommeren med at væve brudesløret til sit forestående bryllup. Lynspinderiet Den Røde Tråd tilkaldes. Disse muntre edderkopper går straks i gang med at spinde tråden, som Tommelise kan væve sløret af. Og Muldvarpen glæder sig til at få en dygtig hushjælp! som kan holde hans gange rene.
Efteråret kommer og svalen flyver forbi for at sige farvel til Tommelise. Da det er dagen før brylluppet, er hun særligt trist til mode. Svalen, som skylder hende sit liv, ved ikke hvad klo den skal sidde på for at hjælpe hende. Men den foreslår hende at flyve med til de varme lande. For så kan hun da i hvert fald da ikke blive gift med den kedelige starut.
For en gangs skyld gør Tommelise noget for sin egen skyld. Hun hopper op på ryggen af svalen, og så går det søndenover.
Nær svalens vinterresidens viser den Tommelise nogle sjove små væsener, som flyver omkring en masse smukke blomster. Tommelise indser, at de er nøjagtigt lige så høje som hun selv. Var det ikke for de manglende vinger, ville hun være magen til dem.
Blomsterenglene tager godt imod hende, og da de præsenterer hende for deres prins (som endnu ikke har kunnet finde en egnet brud!) tager det ham mindre end to minutter at omdøbe Tommelise (et stygt navn!) til at hedde Maja! og til at fri til hende.
Maja vil Tommelise gerne hedde, men hun kan ikke acceptere prinsens lyn-frieri. Hun har jo ingen vinger på. Fluks udsendes et par blomsterengle, de fanger en hvid flue, afriver dens vinger og så bliver de monteret på Maja - som derpå godt vil giftes med prinsen.
Musikeksempler fra Tommelise
Uddragene af musikken, som er 1-2 minutter lange, er gemt i MP3-format. Klik på sangtitlen kræver, at Windows Media Player (f.eks) er sat til at afspille MP3-filer direkte. Du kan også [højreklik-]downloade musikeksemplet med sangtitel-linket.
Udvalgte sangtitler som MP3
Solskin - Tommelise og Pindsvinet
Markmus - Livet er herligt - Musemors sang
Tro mig - Edderkoppernes sang (og ... ja det er Jacob som crooner!
Læs evt. om Brug af musikeksemplerne